Proiectare mobilă pentru bucătărie. 6 piese de bază și accesorii pentru un decor complet

Proiectare mobilă pentru bucătărie. 6 piese de bază și accesorii pentru un decor complet
Share

După alegerea și montarea finisajelor urmează etapa de proiectare a mobilei pentru bucătărie. Deși pare o sarcină ușoară la început, adevărul este că trebuie luate multe aspecte în considerare. Rezultatul final nu trebuie să reflecte doar un spațiu elegant, ci și unul funcțional, în care a fost optimizat fiecare centimetru, astfel încât să rezoneze cu stilul de viață al familiei. 

Grație numeroaselor avantaje pe care le conferă, tot mai multe persoane și-au îndreptat atenția în ultimii ani asupra mobilei de bucătărie la comandă. Dacă vrei să te numeri printre posesorii fericiți ai unui asemenea model personalizat, trebuie să îți faci temele din timp. 

Așadar, îți prezentăm în continuare care piese de bază și accesorii sunt necesare într-o bucătărie aranjată ca la carte.  

1. Fonturi pentru mobila de bucătărie

Alegerea fronturilor pentru bucătărie este unul dintre primii pași pe care trebuie să îi bifezi pe listă atunci când faci mobilă la comandă. În funcție de bugetul de care dispui, dar și de preferințele de design, poți alege între PAL melaminat, MDF înfoliat, MDF vopsit, MDF furniruit și lemn masiv. Prima variantă din listă este cea mai ieftină și cea mai utilizată, în timp ce ultima necesită o investiție mai mare, dar este și cea mai rezistentă de pe piață. Există o pleiadă de materiale, finisaje (mate sau lucioase) și nuanțe în comerț, astfel că este imposibil să nu găsești un model care să fie pe gustul tău. 

2. Blaturi de bucătărie

Înainte de a alege blaturile de bucătărie, trebuie să te gândești cât de des vor fi utilizate, dar și câți bani ești dispus să investești în aceste piese. Blaturile din PAL și MDF sunt opțiuni mai ieftine, permit diverse combinații de design, dar trebuie luat în calcul și că sunt mai puțin rezistente față de blaturile din piatră naturală. Și blatul din inox este rezistent, însă este o variantă simplă, așa că nu va fi punctul de atracție al bucătăriei, deși ai investit mult în această piesă. Dacă nu dorești să aloci o sumă mare de bani, mizează pe blatul din pal melaminat. Cele mai apreciate modele în ultimii ani au fost – alb, bej și gri.

3. Corpurile de bază pentru mobila de bucătărie

Încă o etapă importantă în proiectarea mobilei pentru bucătărie o reprezintă alegerea corpurilor de bază. Pentru început trebuie să știi că sunt împărțite în corpuri cu uși, corpuri cu sertare și corpuri de colț. În prezent, acestea se fabrică cu înălțimea de 860mm, iar împreună cu blatul de lucru gros de 38mm pot ajunge la aproximativ h900mm. Se respectă această înălțime pentru ca sub blat să intre mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase, explică specialiștii în mobilier de la MAM Bricolaj

4. Coșuri Jolly pentru bucătărie

În planul de proiectare a mobilei pentru bucătăriei, optimizarea spațiului joacă un rol important. Printre accesoriile care au fost special concepute pentru a-ți ușura viața se numără și coșurile Jolly. Poți uita de multitudinea de ustensile la vedere ori înghesuite, fiindcă te poți organiza mult mai bine cu ajutorul acestor piese. 

Aceste accesorii de bucătărie au formă dreptunghiulară și se atașează de corpurile de sub blatul de lucru. Pot fi folosite cu succes într-o mulțime de cazuri – de la aranjarea recipientelor și a ustensilelor pentru gătit până la depozitarea produselor de curățenie. Poți alege între modele cu sisteme cu amortizare, cu bile, cu glisare, cu extracție parțială ori totală, cu montaj pe ușă, pe colț ori direct în corpul mobilierului. 

5. Organizator pentru sertarele de bucătărie

Dacă gătești regulat, cu siguranță simți constant că ai nevoie de mai mult spațiu și organizare în bucătăria ta. Un accesoriu util în acest caz se va dovedi a fi un simplu organizator pentru sertare. Te va ajuta să ții în perfectă ordine tacâmurile și alte ustensile pe care le folosești în spațiul de gătit. În sfârșit vei putea spune adio haosului din sertare. Va fi o adevărată ușurare să găsești cu ușurință un anumit obiect de care ai nevoie.

6. Scurgătoare de vase

Nicio bucătărie nu este completă până nu este dotată cu un scurgător de vase. Însă atenție la faptul că tendințele nu mai permit lăsarea vaselor la scurs pe chiuvetă ori pe blat. Așadar, optează pentru scurgătoare de vase montate în interiorul sertarelor, lângă chiuvetă ori deasupra acesteia. Pentru a monta un scurgător de vase în interiorul sertarului se fac mici găuri în pereții laterali ai corpului de mobilier, în care vor fi introduse tijele reglabile. 

Ai ocazia să îți creezi pas cu pas bucătăria la care ai visat. Notează principalele piese de care ai nevoie și consultă oferta unui magazin cu accesorii de mobilă din București ori alt oraș din țară.