Cum alegi scaunele de bucatarie: reguli simple, dar de efect

Cum alegi scaunele de bucatarie: reguli simple, dar de efect
Share

Cum alegi scaunele de bucatarie: reguli simple, dar de efect


Scaunele de bucatarie se numara printre piesele esentiale in planul de amenajare pentru aceasta incapere. Uneori le alegem dupa aspectul estetic, alteori dupa confortul pe care il asigura ori dupa buget, insa este important sa le cumparam tinand cont de mai multe criterii, nu doar de unul singur.

Nu este o sarcina usoara sa gasesti scaunele potrivite pentru bucataria ta, avand in vedere diversitatea de modele din comert - cu spatar sau fara, tapitate ori netapitate, din plastic ori din piele, etc.

Citeste in continuare cum alegi scaunele de bucatarie ca un expert in amenajari interioare, cunoscand doar cateva reguli simple, dar de efect pentru locuinta ta. 

Scaunele de bucatarie trebuie sa fie compatibile cu masa

Una dintre cele mai simple reguli de alegere a scaunelor de bucatarie este gradul de compatibilitate cu masa la care vor fi asezate. Si cand spunem acest lucru, nu ne referim numai la design, ci si la functionalitate. Inaltimea scaunului trebuie sa se plieze pe cea a mesei. Spre exemplu, in cazul unei mase rotunde clasice, alege scaune cu spatar cu o dimensiune intre 60-66 de centimetri. In timp ce, pentru insula de bucatarie, folosita si ca spatiu de luat masa, scaunele pot avea o inaltime de pana la 90 de centimetri. Daca nu cumperi setul complet din magazin, unde specialistii au gandit deja toate aceste detalii, atunci trebuie sa te ghidezi dupa aceste sfaturi.

De asemenea, ia in calcul ca intre sezutul scaunului si tablia mesei trebuie sa fie un spatiu liber cuprins intre 20-30 cm, astfel incat sa existe libertate de miscare. La un scaun prea inalt, genunchii ti se vor lovi de tablia mesei, iar la unul prea scund te vei simti inconfortabil.

Materialul sezutului este un criteriu important pentru confort

Confortul pe care il asigura scaunele de bucatarie se afla printre principalele criterii de selectie. Asadar, nu ar trebui sa il clasezi in top in spatele aspectului estetic, fiindca vei regreta in scurt timp alegerea facuta, cu atat mai mult daca bugetul alocat a fost unul mare. Detaliile la care sa fii atent atunci cand cumperi scaunele de bucatarie sunt spatarul si materialul sezutului. Primul element este important pentru sustinerea confortabila a spatelui, iar al doilea pentru sustinerea formei corpului. De aceea este recomandat sa nu cumperi scaunele de bucatarie pana nu le testezi in magazinul de mobila, indiferent ca sunt scaune tapitate, scaune din plastic, scaune din lemn ori metal. La MAM Bricolaj ai ocazia sa vezi modelele de scaune si sa le verifici caracteristicle direct in magazinele fizice, unde vei primi consiliere gratuita din partea echipei noastre de profesionisti.

Scaunele de bucatarie trebuie sa se incadreze armonios in spatiu

Oricat de mult te-ar atrage ideea de a cumpara anumite modele de scaune, nu lua aceasta decizie pana nu verifici exact dimensiunile bucatariei. Atat masa, cat si scaunele trebuie sa se incadreze armonios in incapere, astfel incat sa nu deranjeze in restul timpului, dar sa existe si libertate de miscare atunci cand se sta acolo.

Dincolo de rolul practic al scaunelor, aceste obiecte de mobilier au si o functie estetica importanta. Prin urmare, trebuie sa te ghidezi si dupa stilul de amenajare din bucatarie atunci cand le cumperi. Intr-o bucatarie rustica, cele mai potrivite modele sunt scaunele din lemn, in timp ce in una contemporana nu vei da gres cu niste scaune tapitate cu piele. Intr-o bucatarie romantica se vor incadra de minune scaunele din lemn alb tapitate cu material textil in nuante pastelate.

Fie ca servesti masa, gatesti ori savurezi o cafea, bucataria este una dintre incaperile in care petrecem cel mai mult timp, iar acesta trebuie sa fie de calitate. Indiferent de model, de pret ori de dimensiuni, scaunele sunt obiecte indispensabile in orice casa. De acum iti va fi mult mai usor sa le alegi atunci cand mergi la cumparaturi.