Blog

Share

Tencuiala

Tencuiala

Tencuiala: De ce este importanta si cum o aplicam
De la tencuielile traditionale, precum cele din var si lut, pana la tencuielile moderne, cum ar fi cele acrilice si siliconice, tencuiala a reprezentat mereu un element esential in constructia si finisarea peretilor, oferind atat protectie, cat si un aspect estetic placut. Ea poate fi aplicata atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintei, insa alegerea tipului de tencuiala potrivit va depinde de mai multi factori. Pentru a alege materialele corespunzatoare si a aplica cu succes tencuiala, citeste mai departe despre:
Avantajele aplicarii tencuielii
Aplicarea tencuielii aduce numeroase beneficii care nu tin doar de estetica si durabilitatea peretilor. Iata cateva dintre principalele avantaje ale aplicarii tencuielii:

Protectie impotriva factorilor externi: Tencuiala actioneaza ca o bariera protectoare impotriva intemperiilor precum ploaia, zapada, razele UV sau fluctuatiile de temperatura. Ea contribuie la prevenirea infiltrarii apei in interiorul peretilor si la reducerea riscului de aparitie a umiditatii si mucegaiului.
Durabilitate: Tencuiala este un material rezistent si durabil, care poate prelungi viata peretilor. Ea ofera o protectie suplimentara impotriva uzurii si deteriorarilor mecanice minore, cum ar fi zgarieturile usoare.
Izolare termica si fonica: Tencuiala poate contribui la izolarea termica si fonica a peretilor. Prin aplicarea unui strat de tencuiala adecvata, se poate reduce pierderea de caldura in sezonul rece si patrunderea excesiva a caldurii in sezonul cald. Totodata, tencuiala ajuta la atenuarea zgomotului exterior, oferind un confort acustic mai bun in interiorul cladirii.
Estetica si personalizare: Tencuiala ofera posibilitati variate de personalizare a aspectului peretilor. Exista o gama larga de culori, texturi si finisaje disponibile, care iti vor permite sa creezi un design interior sau exterior unic.
Reparabilitate: In cazul aparitiei unor mici fisuri sau deteriorari in tencuiala, acestea pot fi reparate relativ usor. Prin efectuarea unor interventii locale, se pot remedia imperfectiunile fara a fi nevoie sa inlocuiesti intreaga tencuiala de pe perete.
Costuri reduse in comparatie cu alte finisaje: Tencuiala poate fi o optiune economica in comparatie cu alte finisaje, cum ar fi placarea cu piatra sau caramida. In plus, costurile de intretinere si reparatie sunt de obicei reduse in cazul tencuielii.

Tipuri de tencuieli

In primul rand, tencuielile pot fi clasificate in functie de locul in care sunt aplicate, existand doua categorii:

Tencuieli interioare: Acestea sunt aplicate in principal pe tavan si pe pereti in interiorul cladirilor. Procesul de aplicare incepe de obicei de jos in sus, astfel incat tencuiala sa fie distribuita uniform si sa se obtina un finisaj neted. Este important sa se foloseasca un mortar adecvat pentru tencuieli interioare, care sa asigure aderenta si durabilitatea pe termen lung.
Tencuieli exterioare: Acestea sunt destinate utilizarii pe fatadele exterioare ale cladirilor. Pentru tencuielile exterioare, mortarul folosit are o clasa superioara in comparatie cu cel utilizat pentru tencuielile interioare. Acest lucru se datoreaza necesitatii de a face fata conditiilor meteo variate si de a rezista la expunerea la umiditate, caldura, frig si alti factori externi.

Tencuielile mai pot fi clasificate si in functie de caracteristicile si utilizarile specifice. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de tencuieli:

Tencuiala pe baza de var: Aceasta tencuiala traditionala este realizata dintr-un amestec de var si nisip. Este cunoscuta pentru rezistenta sa la umiditate si capacitatea sa de a permite peretilor sa respire, datorita proprietatilor poroase ale varului. Este adesea utilizata in restaurarea cladirilor istorice sau in proiectele care vizeaza obtinerea unui aspect rustic.
Tencuiala pe baza de gips: Aceasta este o tencuiala moderna, realizata din gips si nisip. Este utilizata in mod obisnuit in constructiile moderne, datorita uscarii rapide si a finisajului neted pe care il ofera. Tencuiala pe baza de gips este adesea preferata in interioare, deoarece nu este rezistenta la umiditate si nu este potrivita pentru utilizarea in zone expuse direct la apa.
Tencuiala pe baza de ciment: Aceasta tencuiala este fabricata din ciment, nisip si adaosuri speciale. Este rezistenta la apa si la intemperii, fiind potrivita pentru aplicarea atat in interior, cat si in exterior. Tencuiala pe baza de ciment ofera o rezistenta sporita si poate fi utilizata in zone cu trafic intens sau in cladiri expuse la conditii climatice severe.
Tencuiala acrilica: Aceasta tencuiala este compusa dintr-un amestec de rasini acrilice, pigmenti si agregate fine. Este utilizata frecvent in exterior, datorita rezistentei sale la intemperii, la apa si la razele UV. Tencuiala acrilica este disponibila intr-o gama larga de culori si finisaje, permitand personalizarea si decorarea peretilor in diferite moduri.
Tencuiala siliconica: Aceasta tencuiala este bazata pe rasini de silicon si agregate fine. Este apreciata pentru rezistenta sa la intemperii si pentru proprietatile hidrofuge, care impiedica patrunderea apei in perete. Tencuiala siliconica este potrivita pentru exterior si poate fi aplicata pe diverse tipuri de suprafete, oferind un aspect estetic placut si o protectie durabila.

Acestea sunt doar cateva dintre tipurile de tencuieli disponibile. Este important sa alegi tipul potrivit de tencuiala in functie de necesitatile si cerintele proiectului tau, precum si de conditiile climatice si de utilizare specifice.
 
Compozitia mortarului pentru tencuiala

Mortarul folosit pentru tencuiala este o combinatie de materiale care asigura aderenta si rezistenta necesara aplicarii si mentinerii tencuielii.
Pentru tencuieli interioare, se utilizeaza o compozitie care consta Intr-un amestec cu o cantitate mai mica de liant (var, gips sau ciment), avand un raport apa/ciment mai mare si clase mai mici de mortar.
In schimb, pentru tencuieli exterioare, compozitia este alcatuita dintr-un amestec cu o cantitate mai mare de liant, avand un raport apa/ciment mai mic si clase mai mari de mortar.
Clasa mortarului folosit poate fi aleasa In functie de locul In care este aplicata (interior sau exterior) si de tipul de suprafata pe care este aplicata, cum ar fi caramida, betonul sau BCA-ul. Astfel:

Pentru un perete interior din BCA, se recomanda clasa mortarului CS II (M25T).
Pentru peretele exterior si interior, cand aplicarea se face pe caramida si beton, clasa mortarului de tencuiala recomandata este CS IV (M100T).
Pentru un perete interior din beton sau un perete exterior din BCA, este recomandata clasa CS III (M50T).

Nisipul utilizat In compozitie are dimensiuni diferite, In functie de stratul pentru care va fi folosit. De obicei, pentru stratul de baza se poate utiliza un nisip cu dimensiuni mai mari (4-8 mm), iar pentru stratul de finisare un nisip cu dimensiuni mai mici (2-4 mm).
In cate straturi se aplica tencuiala

Inainte de a te pregati pentru aplicarea tencuielii, e bine sa stii ca aceasta se aplica In cel putin doua straturi. Stratul de baza se numeste grund si este utilizat pentru a uniformiza suprafata peretelui, corectand eventualele denivelari si imperfectiuni. Acesta ajuta la nivelarea muchiilor si netezirea suprafetei, In acelasi timp mentinand o textura rugoasa. Grundul poate fi aplicat atat manual, cat si mecanic. Tencuiala manuala se realizeaza In una sau doua etape prin aruncarea mortarului pe perete cu ajutorul mistriei sau canciocului. Aplicarea se face de jos In sus, Intr-un strat uniform pentru a asigura acoperirea completa a suprafetei.
Dupa grund se adauga un strat subtire numit tinci, care ajuta la uniformizarea si estetica generala a peretelui, conferindu-i un aspect final placut si neted. Tinciul se aplica Intotdeauna dupa uscarea completa a grundului, Incepand cu tavanul si apoi pe pereti.
Coltare pentru tencuiala
Inainte de aplicarea tencuielii, considera utilizarea unor coltare pentru tencuiala (sau profile de colt). Rolul principal al coltarelor de tencuiala este de a preveni fisurarea si deteriorarea colturilor In timpul aplicarii materialelor si expunerii la diverse conditii climatice. Ele ofera protectie Impotriva socurilor mecanice, a impactului si a stresului exercitat asupra colturilor, evitand astfel formarea crapaturilor.
Un coltar pentru tencuiala este, de obicei, facut din materiale rezistente precum otelul galvanizat sau aluminiul, si este disponibil In diferite dimensiuni si forme pentru a se potrivi cu grosimea si designul tencuielii.
Coltarele de tencuiala se fixeaza pe colturile peretelui Inainte de aplicarea tencuielii, folosind adezivi sau cuie speciale. Apoi, tencuiala este aplicata In jurul coltarului, asigurandu-se astfel o finisare uniforma si rezistenta In zona coltului.
Aceste coltare sau profile de colt sunt importante In special In cazul tencuielilor exterioare, unde expunerea la factorii externi poate provoca uzura si deteriorare In timp. Ele ofera o solutie eficienta pentru protejarea colturilor, asigurand o durabilitate si rezistenta sporita a tencuielii In acele zone critice ale constructiei.
Procesul de aplicare a tencuielii

Procesul de aplicare a tencuielii implica urmatorii pasi:

Protejarea suprafetelor din jur: Inainte sa pregatesti materialele, mascheaza prizele, Intrerupatoarele si alte elemente ce ies In relief. De asemenea, este recomandat sa finalizezi lucrarile de zidarie, precum montarea tocurilor de zidarie, hidroizolatiilor si pieselor Inglobate, astfel Incat suprafata sa fie pregatita corespunzator Inainte de aplicare.
Pregatirea suprafetei propriu-zise: Aceasta implica curatarea suprafetei de praf, murdarie, uleiuri sau alte impuritati. De asemenea, este important sa repari eventualele fisuri sau imperfectiuni ale peretilor Inainte de aplicarea tencuielii si ca temperatura mediului de lucru sa se Incadreze Intre 5°C si 30°C, evitand temperaturile mai scazute sau mai ridicate. Un alt lucru recomandat este udarea suprafetei suport, astfel Incat sa fie usor umeda. Acest lucru va ajuta la o mai buna aderenta Intre tencuiala si suport.
Aplicarea stratului de amorsa: Acesta ajuta la Imbunatatirea aderentei si uniformizarea suprafetei. Stratul de amorsa este aplicat folosind o mistrie sau o spatula, In functie de dimensiunea suprafetei.
Aplicarea stratului principal (grundul): Acesta este aplicat peste stratul de amorsa dupa 1-2 zile, folosindu-se o mistrie sau un cancioc. Tencuiala este aplicata Intr-un strat uniform, dar nu se netezeste deoarece o suprafata rugoasa asigura aderenta mai buna a stratului final.
Finisarea suprafetei: Aceasta poate implica aplicarea unui strat suplimentar de tencuiala fina (tinci) sau a unui amestec special pentru obtinerea unui finisaj decorativ sau texturat. Finisajul final poate fi realizat cu ajutorul unor unelte speciale sau prin tehnici de sculptare sau texturare.
Uscarea si Intarirea: Dupa finalizarea aplicarii tencuielii, este important sa lasi suprafata sa se usuce si sa se Intareasca corespunzator. Durata de uscare poate varia In functie de tipul de tencuiala si de conditiile ambientale.

Culori recomandate pentru tencuiala decorativa

Tencuiala decorativa poate transforma complet aspectul interior si exterior al cladirii, oferind o nota distinctiva si atractiva.
Pentru tencuiala decorativa exterioara exista o gama larga de culori disponibile, iar alegerea potrivita depinde de mai multi factori, precum stilul arhitectural al cladirii, mediul inconjurator, preferintele personale si tendintele actuale in design. Cu toate acestea, exista cateva culori recomandate:

Culori naturale: Acestea includ nuante de bej, crem, maro si gri, care se integreaza in mod armonios cu mediul inconjurator si confera un aspect clasic si elegant cladirii.
Culori teracota: Nuantele calde de portocaliu-roscat sunt populare in designul exterior si pot adauga o nota de caldura si vitalitate. Aceste culori pot fi potrivite in special pentru cladirile cu influente mediteraneene sau rustice.
Culori pastelate: Tonurile delicate de roz, albastru, verde sau galben pot fi utilizate pentru a crea un aspect mai subtil si rafinat. Aceste culori sunt ideale pentru cladirile cu un stil mai romantic sau pentru a evidentia anumite detalii arhitecturale.
Culori contrastante: Pentru un aspect mai contemporan si expresiv, se pot alege culori contrastante, cum ar fi combinatiile de alb si negru, gri si galben sau albastru si alb. Aceste combinatii pot adauga un aspect dramatic si dinamic cladirii.
Culori in tendinte: In fiecare an, tendintele in culori se schimba, iar unele culori pot deveni mai populare in designul exterior. Este intotdeauna util sa consulti paleta de culori recomandata de designeri si experti in domeniu pentru a afla cele mai recente tendinte.

Pentru tencuiala decorativa interioara recomandam urmatoarele culori:

Neutre calde: Culorile bej, crem, maro deschis sau nuantele de gri cald pot adauga o nota de caldura si confort in interior. Aceste culori se potrivesc in special pentru spatiile de relaxare, cum ar fi dormitoarele sau sufrageriile.
Culori pastelate: Tonurile delicate de roz, albastru, verde sau lavanda pot crea o atmosfera calma si reconfortanta intr-o incapere. Aceste culori sunt ideale pentru camerele de copii, dormitoare sau spatii destinate relaxarii.
Culori vibrante: Pentru a adauga un accent de energie si vitalitate in interior, se pot utiliza culori mai intense, cum ar fi portocaliu, rosu, albastru inchis sau verde intens. Aceste culori pot fi potrivite pentru zonele de divertisment, cum ar fi sufrageriile sau salile de joaca.
Culori naturale si teracota: Nuantele de maro, ocru sau terracota pot aduce o senzatie de natura si caldura intr-o incapere. Aceste culori se potrivesc in special in spatiile cu un stil rustic sau mediteranean.

Intretinerea si reparatiile tencuielii

Daca vrei sa mentii aspectul si durabilitatea tencuielii pe termen lung, este important sa fii atent la aceste aspecte cheie legate de intretinerea si reparatiile tencuielii:

Curatare regulata: Tencuiala trebuie curatata periodic pentru a indeparta praful, murdaria sau depunerile care se pot acumula in timp. Poti utiliza o perie moale sau un mop umed pentru curatarea suprafetei tencuite. Evita utilizarea produselor chimice dure sau a instrumentelor agresive care pot deteriora tencuiala.
Verificare periodica: Inspecteaza periodic tencuiala pentru a identifica eventualele crapaturi sau deteriorari. Este important sa actionezi prompt in cazul in care observi astfel de probleme, deoarece reparatiile timpurii pot preveni extinderea daunelor si pot mentine integritatea tencuielii.
Reconditionare si reparatii: Daca observi crapaturi mici sau zone exfoliate in tencuiala, este recomandat sa le repari cat mai curand posibil. Acest lucru poate implica curatarea si pregatirea zonei afectate, aplicarea unui strat subtire de tencuiala, iar apoi finisarea si nivelarea suprafetei pentru a se potrivi cu restul tencuielii.
Protejarea tencuielii: Pentru a proteja tencuiala de deteriorarile cauzate de factorii externi, precum umiditatea, ploaia sau radiatiile UV, se pot aplica straturi suplimentare de protectie, cum ar fi lacuri sau vopsele speciale pentru tencuiala. Aceste straturi de protectie ajuta la prevenirea exfolierii, decolorarii si patrunderii apei in tencuiala.

Este important sa acorzi atentie intretinerii si reparatiilor tencuielii pentru a mentine aspectul estetic, integritatea structurala si longevitatea acestui finisaj. Prin monitorizare regulata si interventie prompta, poti pastra tencuiala intr-o stare buna de conservare pe termen lung.