Articole
Share

Ghid desfundare WC sau vas de toaletă

Cum desfunzi rapid vasul de WC
Toaleta este spațiul căruia îi acordăm atenție doar atunci când ceva se strică. Iar înfundarea vasului de wc poate aduce mici inconveniențe sau, din contră, poate tulbura buna funcționare a întregii locuințe. Înainte de a suna un instalator, află totuși că există numeroase soluții pentru a evita un dezastru și nu este nevoie de ustensile complicate sau cunoștințe tehnice.
Fie că este vorba de soluții chimice, de soluții manuale ce implică utilizarea presiunii pentru a desfunda scurgerea sau de soluții preparate din ingrediente găsite în casă, merită să citești pașii de mai jos și să-ți salvezi buzunarul.

 
Evaluarea problemei
Pentru a afla cu ce poți desfunda wc-ul, trebuie să analizezi cât de gravă este problema. Utilizarea unei metode greșite ar putea înrăutăți situația, întrucât un vas care elimină lent apa și reziduurile se desfundă diferit față de unul complet înfundat.
Un vas care evacuează lent apa ar putea fi desfundat cu o cantitate mare de apă încălzită sau fiartă, dacă țevile permit acest lucru. Ceștile de apă fierbinte nu ajută prea mult, dar cantitățile mai mari de apă da.
Umple o oală sau o găleată mică – dacă nivelul apei din toaletă nu este deja extrem de ridicat – și toarnă apa fierbinte deodată. Dacă asta nu ajută, nu încerca să tragi apa încontinuu în speranța că vasul de toaletă se va desfunda. Riști ca desfundarea să devină și mai dificilă sau să cauzezi o inundație.
Dacă vasul de WC este complet înfundat, soluțiile mecanice precum pompa sau șarpele de desfundat sunt de preferat.

Pompa de desfundat WC-ul
Acest instrument este vital în orice gospodărie, deoarece ajută la desfundarea oricărui tip de scurgere înfundată. În cazul vasului de toaletă, pompa este utilă dacă acoperă în întregime zona de scurgere, pentru că doar așa se poate crea suficientă presiune pentru a împinge dopul de reziduuri. Totodată, pompa este eficientă dacă reziduurile sunt de natură organică și nu aderă la pereții scurgerii.
Când utilizezi acest instrument, trebuie să acoperi zona de scurgere cu pompa și să o împingi ușor în jos. Prima mișcare este menită doar să elimine aerul și trebuie urmată de câteva acționări energice.
Ai grijă să nu împingi cu prea multă forță, deoarece s-ar putea să te stropești cu apă murdară. În vreme ce e necesar să existe apă în vasul de toaletă, trebuie să nu existe totuși prea multă apă, caz în care trebuie să scoți o parte din ea afară.
Dacă acest lucru nu a remediat blocajul, repetă pașii până când apa începe să se scurgă.
Un dispozitiv și mai eficient decât pompa manuală de desfundat toaleta este pompa cu vacuum. Această pompă funcționează prin crearea unei presiuni mai puternice în interiorul scurgerii, care aspiră obiectele sau materialele ce blochează conductele, făcând ca apa să curgă din nou în mod normal.

Șarpele de desfundat WC-ul
Șarpele este utilizat pentru a scoate dopul de reziduuri din toaletă, și nu pentru a-l împinge. Acesta este format dintr-un fir de sârmă flexibil și lung, care are capetele îndoite sub formă de cârlige.
Utilizarea sa implică introducerea capătului îndoit în canalizarea vasului de toaletă și împingerea treptată a instrumentului către blocajul din conductă. Datorită flexibilității sale, șarpele se va plia pe traseul țevii, iar odată ce acesta întâmpină rezistență, este semn că trebuie să-l învârți încet. Cum dopul nu trebuie împins, rotirea șarpelui are rolul de a face capetele îndoite să se prindă de obiectul care blochează conducta pentru ca acesta să poată fi îndepărtat ușor.
Nu încerca sub nicio formă să împingi dopul sau să forțezi șarpele, deoarece acest lucru poate determina blocarea șarpelui în scurgerea toaletei. Dacă se întâmplă asta, rotește-l cu grijă în ambele sensuri până când instrumentul se eliberează.
Șarpele de desfundat toaleta este eficient în îndepărtarea obiectelor solide, cum ar fi odorizantele de baie, produsele de igienă personală sau jucăriile, în vreme ce obiectele moi sunt mai dificil de scos folosind această metodă.
Dacă nu ai un șarpe, o soluție improvizată ar fi modelarea unui umeraș de sârmă astfel încât unul din capete să formeze un cârlig.
Înfășoară cârligul într-o cârpă mică pentru a preveni zgârieturile sau deteriorarea porțelanului și, utilizând mănuși de cauciuc, înclină ușor umerașul după forma țevii până când prinzi obiectul blocat. Când apa începe să se scurgă, spală toaleta de câteva ori pentru a o curăța.
Soluții chimice de desfundat WC-ul

Există numeroase soluții chimice speciale pentru desfundarea toaletelor, care acționează prin dizolvarea depunerilor și eliminarea blocajelor. Deși efectul nu este imediat și va trebui să aștepți un timp pentru ca depunerile să se dizolve, această soluție te poate salva în cazul reziduurilor organice. Soluțiile chimice nu sunt, însă, eficiente în cazul blocajelor cauzate de obiecte din plastic sau alte materiale dure.
Pentru ca soluțiile chimice să funcționeze, acestea trebuie să ajungă la blocaj cât mai puțin diluate. Fie că e vorba de soluții sub formă de granule sau gel dens, intervalul în care nu vei putea folosi toaleta variază de la 30 de minute la 12 ore, iar uneori operațiunea trebuie repetată.
Soluțiile chimice pentru desfundarea WC-ului includ acidul muriatic, hidroxidul de sodiu (numit și sodă caustică) sau acidul sulfamic. Pentru că trebuie evitat cu totul contactul cu pielea, este important să porți mănuși și să citești cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj. De asemenea, recipientele trebuie bine închise și păstrate în locuri unde copiii nu au acces.
Soluții casnice de desfundat WC-ul
Orice soluție acidă poate fi folosită în desfundarea WC-ului, așa că este momentul să te folosești de cunoștințele din școală. Asigură-te că apa din vasul de toaletă s-a scurs sau că ai eliminat-o, iar apoi toarnă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în toaletă, urmată de o jumătate de cană de oțet sau clor. Lasă soluția să acționeze timp de 30 de minute și apoi toarnă apă caldă sau fierbinte, dacă țevile permit acest lucru. Bulele formate de acest amestec ar trebui să dizolve dopul din reziduuri.
O altă soluție implică utilizarea detergentului de vase alături de apă caldă sau chiar fierbinte. Soluția este eficientă dacă toaleta este doar parțial înfundată, adică vasul de toaletă este aproape gol. Varsă un sfert de cană de detergent de vase în scurgere și lasă soluția să acționeze 5-10 minute, apoi toarnă apă caldă sau fierbinte. În cele mai multe cazuri, săpunul de vase va acționa ca un lubrifiant și va face dopul să se miște. În caz contrar, repetă operațiunea până când aceasta reușește.

Cum eviți înfundarea WC-ului
Pentru că e mai ușor să eviți înfundarea WC-ului, decât să cauți metode de a-l desfunda, iată la ce trebuie să fii atent:

Dacă apa se scurge greu, este posibil ca toaleta să fie parțial înfundată. Utilizează pompa de câteva ori pentru a evita formarea unui dop care să înfunde complet toaleta.
Aruncă mai puțină hârtie igienică în vasul de toaletă pentru a evita înfundarea scurgerii. Dacă există copii mici în familie, nu-i lăsa să folosească câtă hârtie igienică vor. De cele mai multe ori, ei aruncă prea multă hârtie în vas, problemă ce poate fi soluționată prin pregătirea unor fâșii rezonabile de hârtie sau utilizarea șervețelelor de toaletă gata porționate. Tot în această situație este indicat să ții capacul lăsat sau să instalezi un sistem care să-i împiedice pe cei mici să-l ridice. Astfel eviți ca ei să arunce sau să scape din greșeală obiecte ce pot înfunda scurgerea.
Dacă sistemele utilizate pentru vasul de toaletă sunt ecologice, deci utilizează cantități mici de apă sau funcționează cu presiune scăzută și sunt plasate la subsol sau la o gură de scurgere aflată la același nivel cu țeava de ieșire din vasul de toaletă, este de preferat să nu arunci deloc hârtia igienică în WC.
Nu arunca păr, dischete demachiante, vată, bețișoare de urechi, mâncare, grăsimi, pământ sau nisip (inclusiv cel pentru pisici) în vasul de toaletă. Deși este tentant să scapi rapid de unele deșeuri, este preferabil să le arunci la gunoi, decât să riști formarea unor dopuri care să înfunde complet toaleta. Chiar și deșeurile lichide sau cele care crezi că se vor dizolva pot forma împreună un dop solid și greu de îndepărtat.
Blocarea scurgerii poate fi cauzată și de depunerile de calcar, grăsimi și reziduuri organice. Dacă sursa ta de apă este bogată în calcar, ia în calcul utilizarea unei soluții anticalcar o dată la câteva săptămâni. Și soluțiile de curățare special create pentru vasul de toaletă au efect anticalcar, dar pentru a preveni cu adevărat blocajele e necesar ca acestea să fie utilizate periodic și în cantitatea recomandată.

În concluzie, desfundarea vasului de WC poate fi neplăcută, dar este o sarcină necesară de întreținere a locuinței. Utilizând metodele de mai sus, ea poate fi realizată cu puțin efort și fără a fi nevoie de un instalator.
Este important să fii totuși precaut atunci când utilizezi produse chimice sau dacă tinzi să aplici prea multă forță instrumentelor utilizate.
De asemenea, ia în considerare apelarea la un instalator profesionist dacă ai încercat în repetate rânduri metodele de mai sus și nu au funcționat. Este important să nu cauzezi deteriorarea țevilor în cazul în care nu știi cât de rezistente sunt sau dacă ai dubii despre cum să manevrezi anumite instrumente.

Share

Panouri decorative din MDF in amenajarea casei: ce trebuie sa stii

Panouri decorative din MDF in amenajarea casei: ce trebuie sa stii
Panourile decorative din MDF au devenit extrem de populare in amenajarile moderne, avand capacitatea de a infrumuseta orice spatiu din locuinta ori firma. Sunt folosite cu succes pentru a decora peretii din dormitor, living, hol si chiar din baie si bucatarie, unde poate inlocui partial faianta, in functie de preferinte si nevoi.
 
Asadar, daca iti doresti sa aduci o nota fresh, eleganta si moderna spatiului in care locuiesti ori lucrezi, panourile decorative din MDF sunt o alegere inspirata. Daca te afli la primele cercetari in domeniu, cu siguranta iti doresti sa afli mai multe informatii despre acest tip de riflaje.
Citeste in continuare tot ce ar trebui sa stii despre panourile din MDF inainte sa le incluzi in proiectul tau de amenajare.
 
Ce este MDF-ul si care sunt caracteristicile lui?
MDF este acronimul pentru “Medium Density Fibreboard” si reprezinta o placa din fibre lemnoase cu densitate medie. Produsul este alcatuit din fibre de lemn combinate cu rasina si adeziv sub forma de panouri presate la temperaturi ridicate. In comparatie cu PAL-ul, acesta este mai dens, mai rezistent si are o suprafata mai fina.
 
Este un material mai scump decat PAL-ul, insa mai ieftin decat lemnul, astfel ca se poate incadra mai usor intr-un buget de amenajare. Una dintre cele mai interesante caracteristici ale MDF-ului este ca poate fi prelucrat si finisat fara probleme. In comert exista o diversitate de variante prin care se poate oferi un design cat mai interensat acestor placi - MDF vopsit, MDF furniruit, MDF infoliat, MDF melaminat. 
 
Beneficiile panourilor decorative din MDF
Panourile decorative sunt adesea realizate din MDF fiindca acest material imita cu succes lemnul, insa este mai accesibil la pret. Prin urmare, te poti bucura de un design elegant si de calitate, insa fara sa faci o investitie mare in niste accesorii de decor.
 
Avantajul major al panourilor decorative care imita fibra lemnoasa il reprezinta gradul de manevrare usoara. Avand in vedere ca produsul finit are o greutate mica, este simplu de manipulat, dar si de montat. In plus, nu ingreuneaza peretii, iar procedura de aplicare cu ajutorul adezivilor speciali se realizeaza rapid. Nu trebuie sa apelezi la un mester daca ai putina indemanare si respecti indicatiile de montaj. Nu vei avea nevoie nici de instrumente profesionale, iar la finalul procedurii incaperea in care le-ai montat nu va arata ca un mic santier. Te poti bucura de noul decor cu panouri fara sa fi nevoit sa strangi deseuri ori sa faci curat timp de cateva ore.
 
Panourile din MDF pot fi luate in considerare si pentru montarea in baie ori in bucatarie, spatii unde nivelul de umiditate este mai ridicat decat in restul casei. In plus, exista si panouri care sunt tratate, pentru un plus de rezistenta, cu substante ce protejeaza impotriva formarii mucegaiului.
 
Daca le intretii corespunzator, panourile decorative din MDF pot rezista mai mult de zece ani, pastrandu-si un aspect impecabil. Tot ce trebuie sa faci pentru a indeparta murdaria este sa folosesti o carpa umeda, bine stoarsa. De asemenea, mai poti utiliza si aspiratorul pentru a indeparta cat mai eficient praful.
 
Versatilitatea riflajelor din MDF este alt beneficiu extrem de apreciat. Acestea pot fi utilizate pentru finisarea peretilor din spatele canapelei, a tabliei patului ori din spatele banchetei de pe holul de la intrare. Pot fi integrate cu usurinta in decorul baii ori al bucatariei cat timp se respecta un echilibru vizual. Oricat de interesant ar fi efectul estetic al acestor accesorii, trebuie sa recunoastem ca trebuie utilizate in doze mici.
 
In prezent exista o gama larga de riflaje din MDF, astfel ca gasesti fara efort un model care sa se integreze armonios in decorul locuintei tale. Spre exemplu, gasesti produse care imita lemnul de stejar ori nuc, texturate cu diferite nuante astfel incat sa se plieze pe toate gusturile. Pentru un rezultat modern, panourile pot fi combinate si cu benzi de iluminat cu LED.
 
Panourile decorative din MDF nu au doar beneficii estetice, ci si practice. Acestea contribuie la imbunatatirea acustica a unei incaperi atunci cand sunt montate pe peretele comun cu casa scarii ori cu al vecinilor. Totodata, riflajele sunt folosite des pentru a separa spatii din aceeasi incapere, un truc util in open space-uri.
 
Poti sa obtii un design spectaculos folosind panouri decorative din MDF in amenajarea locuintei ori a spatiului de lucru. Vino in magazinele MAM Bricolaj si alege modelul care se potriveste cel mai bine cu spatiul tau. Echipa noastra iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie astfel incat sa obtii cele mai bune rezultate.
Share

Dulap cu usi glisante

Dulapul cu usi glisante
 
Pune in casa ta un dulap cu usi glisante si aceasta va deveni foarte eleganta. Ne ajuta foarte mult atunci cand nu avem spatiu pentru deschiderea usilor cu balamale.
Care sunt lucrurile de care trebuie sa tinem cont atunci cand proiectam un dulap cu usi glisante?

Sa avem adancime de minimum 600mm cand dorim sa punem umerase pe bara clasica (adica perpendicular pe spate). Altfel ușile glisante se vor freca de hainele de pe umerase. De preferat ar fi să avem o adancime de 650mm.
Daca dulapul intra intr-o nisa (sau orice spatiu fix), este util sa il proiectam cu 20 mm mai mic (minimum), astfel incat sa intre usor.
Dulapurile pot fi oricat de lungi, dar sa tinem cont ca foaia de pal are 2800mm lungime si peste aceasta cota trebuie sa facem placile orizontale mari imbinate (innadite).
La fel si pentru inaltime. Cel mai inalt profil maner din aluminiu disponibil pe piata este de 3000mm.
Atentie la ce fel de sisteme de glisare folositi: rolele sunt construite sa sustina diferite greutati. Astfel cele mai scumpe (48lei/set pentru 1 usa) au un rulment bun si un plastic de calitate care le face sa ruleze usor si fara zgomot.
Sistemele de profile din aluminiu trebuie alese la fel in functie de marimea usii. Cu cat usa este mai mare (mai inalta), este indicat un profil ramforsat pe interior care sa sustina PAL-ul sa nu se curbeze in timp si astfel sa frece usa de usa.
in functie de lungimea dulapului se pot face oricate usi glisante. Recomandarea noastra este ca lungimea usii sa fie de minim 600 mm si maxim 1500mm (da, merg construite usi de 1500mm cu sisteme de usi glisante Adoor de la Hafele). Exemplu: la 1 dulap cu lungimea de 1800mm putem sa facem 2 sau 3 usi glisante. La un dulap de 2800 putem sa facem 2, 3 sau 4 usi glisante. Acum trebuie sa ne gandim si la a echilibra un pic si inaltimea cu lungimea usii.
La un dulap cu usi glisante de dimensiuni L 1600 x H 2400 se pot folosi urmatoarele sisteme de usi glisante: SKM80, PKM90, Adoor, Berg, Zepellin. toate au role cu rulment si rulează foarte lin. La usi se pot pune amortizoare pentru usi glisante, astfel incat usa sa nu faca zgomot atunci cand este inchisa cu putere (in plus ramane inchisa daca podeaua este inclinata)
Un dulap cu usi glisante devine mai functional atunci cand este dotat cu cat mai multe accesorii. in modul economic este dotat doar cu rafturi si bara pentru umerase. Pentru o varianta de dulap cu usi glisante premium se pot adauga: cosuri pentru lenjerie, suport pentru pantaloni, lift pentru umerase (accesam usor partea de sus la un dulap inalt), suport pentru cravate, suport pentru curele, sertar pentru bijuterii, cos rufe, oglinda interioara, masa de calcat interioara
Usile glisante pot fi confectionate din urmatoarele materiale: PAL melaminat, MDF vopsit, MDF infoliat, stica clara sau vopsita, oglinda, panouri din HDF perforat, panouri din HDF acoperite cu bambus sau ratan.

Tags: dulap, usiglisante